DZSIR "Jastreb extreme"

Krabat Trail 9K | 543mD+ | 0 ITRA bod | Mountain level 6 19.03.2022. 09:30 19.03.2022. 17:00 9 km 543 m 543 m Više...

Završena :: 85 prijavljeno, 64 plaćeno, 60 s brojem,

Prijava natjecatelja na utrku :: Krabat Trail 9K | 543mD+ | 0 ITRA bod | Mountain level 6

Događaj - Javno Utrka Prijavljeni natjecatelji Rezultati
Broj prijavljenih natjecatelja: 85
Broj uplaćenih startnina: 64
Kraj prijava: 09.03.2022. 23:59
Start: 19.03.2022. 09:30

Prijave na utrku su zatvorene.
Prijavljeni natjecatelji

KrabatTrail 2022

Nova je utrka u organizaciji Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme na području parka prirode Žumberak Samoborsko gorje. Utrka će se održati 19.03.2022. sa startom i ciljem u Sošicama, općina Žumberak. U programu će biti trail staze u tri duljine, 9 km, 18 km i 36 km i prolaziti će najljepšim dijelovima Žumberka, a najdulja staza jednim dijelom prolazit će Svetom Gerom, najvišim vrhom Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Naziv Krabat Trail, proizašao je iz želje organizatora da uz prekrasnu prirodu Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje promovira i znamenite i poznate ljude koji su podrijetlom sa Žumberka, a imali su i značajnu ulogu kroz povijest. Jedan od njih je svakako i Janko Šajatović Krabat, podrijetlom iz sela Jezernice pokraj Sošica.

Žumberački uskok i plemić, neustrašivi ratnik koji se borio i protiv Turaka i protiv Francuza, služio saskim knezovima i budućim kraljevima, obrazovan, naočit, plavook, visok, za sjevernjake egzotičan južnjak. Sve to bio je Hrvat Janko Šajatović Krabat kojem se Nijemci klanjaju već 300 godina, a tijekom povijesti pripisana su mu i mistična svojstva, mogućnost letenja i čaranja te predaja da iz zrna žita može stvarati vojnike.

Danas je brendiran do te mjere da cijela jedna regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region, po njemu se nazivaju festivali, pivo, sirevi, likeri, rade predstave. Jurij Brězan i Otfried Preußler utkali su ga u romane, a Preußlerov je postao obvezna lektira u cijeloj Njemačkoj i bestseler preveden na 17 jezika, ali ne i na hrvatski. I tu nije kraj. Godine 2008. i Hollywood se pozabavio našim Jankom i u režiji Marca Kreuz paintnera snimio film “Krabat and the Legend of the Satanic Mill”, a mi u Hrvatskoj o njemu znamo jako malo ili gotovo ništa.

Veliku pomoć u samoj priči oko ovog velikog čovjeka, njegovog lika i dijela nam je pružila gospođa Monika Bracika, potomak samog Krabata, te osoba koja promovira ne samo lik i djelo ovog velikog čovjeka, nego živi, predstavlja i odnosi se prema Žumberku kako bi se svi trebali odnositi. Staze je osmislio Stjepan Pluto Jandrečić, a sve točno kartirao Bojan Horvat

Nadamo se da će naša utrka pomoći kako bi što više ljudi upoznalo povijest ovog velikog i plemenitog čovjeka, te da će pridonijeti promociji cijelog područja Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje.